rymdturismOm du hänger med i nyheterna som relaterar till yttre rymden är du säkert lika uppspelt som jag är just nu, för vi har tagit oss ytterligare ett steg närmare en månstad. Steget ut i rymden har tagits i form av rymdturism, och då närmare bestämt månturism. Det har länge ryktats att det funnits planer på att anordna turism av något slag och som äger rum i yttre rymden, och nu har det blivit bekräftat: Den första biljetten till en tur runt månen har sålts!

Resan

Rymdturism är än så länge långt ifrån den billigaste resan man kan bege sig ut på, så det är inte direkt något man tar med sig familjen på över en långhelg. Det går dock inte att förneka att den kommande resan till månen är ett viktigt steg inför framtiden, och själva resan kommer att gå runtom månen. Man kommer alltså inte att landa någon gång under resan (med undantag för när man är tillbaka på Jorden), resenärerna kommer istället att få avnjuta utsikten från raketen.

Den första resenären

Personen som köpte den första biljetten ombord på raketen är den japanska miljardären Yusaku Maezara, och han har redan börjat planera inför vilka gäster han vill ha med sig ombord. Han har valt att bjuda med sig artister, designers och andra kreativa personer eftersom han tror att rymdturism kommer att vara en bra inspirationskälla för deras framtida verk och kreationer.

SpaceX

De som ligger bakom resan är självklart SpaceX, det vill säga Elon Musks smått galna och väldigt uppfinningsrika företag. Deras första steg mot att förverkliga sina drömmar om rymdturism kommer alltså att ske genom resan runt månen, och den raket som kommer att användas för ändamålet är BFR. BFR står för Big Falcon Rocket, vilket Musk har erkänt är inspirerat av Doom-spelens ”Big Fucking Gun”. Ett ganska lustigt namn på en raket, men man måste nog vara lite speciell om man spenderar sina pengar på att skjuta upp folk i rymden.

En möjlig framtid?

rymdturismSpaceX är det företag som för närvarande är mest framträdande när det kommer till rymdturism, men de är inte det enda företag som finns. Turismen för yttre rymden hamnar dock lätt i bakgrunden eftersom det är ett tids- och resurskrävande mål, men jag tror att i och med den kommande månresan så kommer intresset att öka betydligt. Och när intresset för något ökar så medför det dessutom alltid att företag som ser sin chans att synas kommer att hoppa på trenden, så det kommer antagligen att ske en kraftig ökning i ansträngningarna. Vem vet: I framtiden kanske det faktiskt är lika vanligt att åka till månen som att åka på husvagnssemester.

Fler resmål

Månen är något vi tittat på i årtusenden och fantiserat om, så det känns som ett ganska givet första resmål. Men jag tror att ju bättre vår teknik blir desto längre bort från jorden kommer vi att bege oss, och vi kanske inte ens har upptäckt nästa stora resmål inom rymdturism än. Kanske visar det sig att det finns en häftig asteroid runtom Mars där man kan käka picknick? Men framförallt tror jag att framtiden kommer att medföra att vi faktiskt landar på månen, och att vi utvecklar flera turistorter på dess yta. Om jag får ha något att säga till om kommer det givetvis även att ske resor till min månstad, där turisterna kan spendera semestern i mina rymdhotell.