Personligen tycker jag väl inte att träning är det absolut roligaste som finns i livet, men efter att ha läst om vad svårt det är att gå runt i rymddräkterna beslutade jag mig för att det nog är bäst att jag börjar förbereda mig inför det tidigare snarare än senare. Problemet är väl att jag inte är riktigt helt säker på hur man bäst förbereder sina muskler inför yttre rymden, så jag provar på något nytt varje vecka vilket antagligen inte är det bästa angreppssättet. Men det är i alla fall bättre än den första dagen när jag testade att hälla sten i en gummistövel och gå runt med.

Ett annat bekymmer jag har är att när man väl är på månen måste man nog se till att träna för att man inte ska bli av med muskelmassa, för när man knappt väger någonting på grund av gravitationen har jag läst att musklerna mest bara slappar och njuter av tillvaron. Det kanske inte är jättebra om man vill tillbaka till jorden någon gång och faktiskt använda sina ben för att ta sig fram med hjälp av. Men å andra sidan kanske man inte ens vill tillbaka efter att man har satt fot i min stad (jag har ganska högt förtroende för min egen förmåga att leda haha).

En sak jag bestämt mig för i alla fall är att om det blir så att jag faktiskt får bege mig ut i rymden (vilket är vad jag hoppas på) så ska jag träna upp min kondition innan dess. Varför? Jo, för att i stort sett varenda rymdfilm någonsin så lossnar en slang någonstans eller så blir det en spricka som gör att en av karaktärerna får problem med att andas. Då kan det kanske vara ganska värt tidsinvesteringen att ha skaffat sig såpass bra kondition att man klarar av att hålla andan medan man ser till att fixa fram syre igen. Ännu bättre vore det givetvis om man kunde låta bli att ha sönder utrustningen, men 9/10 filmer säger att så funkar det inte.

Intressant om månen

Det är inte många ställen som kan stoltsera med att de härskar över tidvattnet, men det kan vår måne göra. Trots att månen är fäst vid jordens gravitation och snurrar runt oss konstant så är tidvatten och ebb starkt påverkade av månen, och den har även figurerat i många mytologier och det skulle inte förvåna mig om det fortfarande finns de som tror att månen besitter magiska egenskaper. Och det finns även de som påstår att dess läge påverkar människors beteende (så frågan är om det blir samma sak när man väl befinner sig på månen, fast med jorden och den i ombytta roller).

En annan intressant sak med månen är att vår tideräkning var starkt beroende av den, för innan vi uppfann alla finurliga grejer för att hålla koll på saker så gick man efter himlakroppar. Seglare navigerade efter stjärnor och när man beräknade tid utgick man från månens faser, och därifrån kommer alltså ordet ”månad”. Det tar ungefär 29,5 dygn för månen att runda jorden så det är aningen kortade än en modern månad, med undantag för februari.

Månen är ungefär en fjärdedel så stor som jorden och är till stor del täckt av kratrar som lär ha uppstått för flera miljarder år sedan då det fanns vulkaner som var aktiva. Det är alltså inte helt otänkbart att den var en grönskande himlakropp en i tiden, för faktum är att det fortfarande inte riktigt är någon som vet hur den bildades. Jag gillar tanken på att den kanske såg ut som en mindre version av jorden en gång i tiden, och det skulle vara roligt att delvis återskapa det i och med Projekt Österström (eller vad man ska kalla det).

I en del av kratrarna/månhaven har forskare hittat spår som antyder att lager av lava har samlats, och förutom att det är ett häftigt fenomen så innebär det tydligen att de kratrar där det uppstått har bättre skydd mot temperaturskillnaderna. Jag skulle med andra ord rent teoretiskt kunna hitta en sådan ansamling och använda mig av den för att kunna skapa min stad på ett billigare sätt än genom att använda mig helt av människoskapade materiel.

Alternativa planeter att befolka

Jag har funderat lite över vad som skulle hända om vi väl kommit såpass långt att vi ska befolka en himlakropp och så är inte månen tillgänglig längre, till exempel om någon har köpt hela Månen och gjort den till privat mark innan jag hunnit plantera min fina flagga som säger ”Österström”. Eller om någon helt enkelt har förstört månen helt och hållet som del av något experiment eller testkörning av borrar eller annat. Det jag har kommit fram till är att man i så fall skulle kunna befolka någon annan planet i vårt solsystem, och först och främst då kanske Mars. De planeter som ligger närmare Solen än vad Jorden gör blir alldeles för varma för att de material vi har teknologin för att framställa ska klara sig, och även om vi lyckades framställa skydd skulle man vara körd så fort en sektion gick sönder.

Ju längre ifrån Solen man kommer desto kallare blir givetvis planeterna och det medför självklart en hel del problem det också, särskilt om nätterna. Men allt som allt skulle Mars ta kortast tid att ta sig till även om det för närvarande tar flera månader) och en klar fördel är att det finns planer för att befolka planeten någon gång i framtiden så någon kanske redan hunnit arbeta fram lösningar.

Men i värsta fall så kanske Mars också är upptagen redan, och då är min tanke att jag kanske kan skapa en egen planet och lyckas försätta den i omlopp runt Solen – Eller kanske runt Jorden eller Mars, och det kan de försöka att hindra mig från om de vill för jag betvivlar att lagstiftningen har en sektion som täcker planetskapande.

Saker jag kommer sakna

Att Österström Stad kommer att bli den bästa staden någonsin tvivlar jag inte en sekund på (är dock fortfarande inte helt säker på namnet, det kanske vore bättre med något namn som fungerar lite bättre internationellt). Däremot kommer det att vara en hel del saker som jag kommer sakna uppe på Månen, för även om jag tar med mig ett lager av saker så kommer det så småningom att ta slut i förråden. Det är fullt möjligt att åka tillbaka till Jorden för att fylla på förråden igen, men om vi någonsin ska kunna bli självständiga måste vi starta vår egen produktion och anlägga egna fabriker och även om vi blir jättebra på det kommer vi aldrig att kunna kopiera originalen på pricken. Dessutom går det inte att förneka att Månen och Jorden har väldigt olika naturliga förutsättningar så det kanske inte är möjligt att återskapa allt. Därför har jag sammanställt en lista med saker som jag kommer att sakna:
– Min favoritchoklad
– Grodor (jag har väldigt svårt för att föreställa mig grodor i rymden)
– Mammas kakor
– Märkeskläder
– Tryffel
– Hundar (om jag inte smyger med mig några då)

Andra saker som kommer att bli saknade när jag drar till Luna är självklart folk jag känner men som inte vill följa med. Jag har redan hört mig för lite bland mina bekanta och fastän jag var jätteentusiastisk och positiv var det ett överväldigande stort antal av dem som helt och hållet vägrade att ens överväga att följa med mig – Trots att planerna fortfarande är på ett rent hypotetiskt stadium. Men det går väl kanske inte att klandra dem för det heller, för antingen så ser man något ute i rymden när man kollar på natthimlen eller så ser man mörker. Eller något åt det hållet, rymdresor verkar i alla fall inte vara på allas topp 10-lista.

Min blivande befolkning

För att inte min stad på månen ska bli ensam (och för att det faktiskt ska bli en stad och inte en eremitbonad) behövs det givetvis en befolkning. Övervägde att undersöka möjligheterna för att skapa en armé av Österström eftersom man väl borde komma överens med sig själv, men det var en ganska obehaglig tanke så jag slopade den idén. Sedan började jag tänka praktiskt också, för jag skulle nog inte klara av att fixa med allting som behövs i uppstartsfasen på egen hand. Till en början är det nog bra att satsa på yrken som behövs för säkerheten och expansionen, för att man sedan ska börja ta emot en större befolkning.

När man väl har valt sin befolkning/besättning (eftersom de även kommer att vara med på rymdskeppet) är man fast med dem. Därför gäller det att välja noga, vilket även är en av anledningarna till att jag vill börja med en liten befolkning, även om det skulle gå snabbare att bygga upp och expandera med fler personer. Ifall någon missköter sitt jobb på jorden är det irriterande men man kan ändå sparka dem och så slipper man se dem igen, men så skulle det inte fungera på månen. Om man sparkade någon skulle man antingen behöva åka iväg med dem till jorden på direkten (och stå ut med den under hela resan dit), eller så skulle man behöva acceptera det faktum att man tagit med sig någon som inte gör rätt för sig. Därför består befolkningen jag tänker satsa på av relativt få och väldigt noggrant utvalda roller.

Befolkning i månstaden:
– Ledare (vilket uppenbarligen är jag)
– Kapten/Pilot
– Kemist
– Biolog
– Geolog
– Bonde
– Byggarbetare
– Läkare
– Kock
– Leonardo DiCaprio och Simone Giertz

Både Leonardo DiCaprio och Simone Giertz vill åka ut i rymden, så de vore perfekt testbefolkning på månen. Simon fyller dessutom en dubbelfunktion som mekaniker ifall det skulle vara något som går sönder eller om en maskin av något slag behöver byggas. Och DiCaprio… Vem skulle inte vilja ha med honom?