Förberedelser inför avfärd

En av de absolut svåraste sakerna med att planera inför avfärden är att jag inte kan komma längre än penna-och-papper-steget innan jag har några mer konkreta planer för hur det kommer att bli. Man vill ju inte skaffa sig en rymddräkt och ett par syrgastuber och så blir de stående så länge att det har hunnit komma ut flera nyare modeller som är både säkrare och mer moderiktiga (för att ge ett exempel). Det som är skönt med att planera avfärden med penna och papper är att det inte kostar någonting, så man kan planera in precis vad man vill utan begränsningar vilket gör att man kan bli väldigt kreativ medan man spånar idéer. På så vis kom jag fram till saker ur flera olika kategorier som man bör ta itu med innan avfärd: Saker man måste skaffa, Saker man måste vänja sig vid och Saker man måste avvänja sig vid.

Saker man måste skaffa:
– Rymdskepp (duh)
– Rymddräkter
– Matportioner för låg gravitation, så inte maten flyter runt överallt när man försöker äta
– Livsuppehällessystem
– Renhållningssystem
– Första hjälpen-kit, många
– Kommunikationsmöjligheter
– Verktyg, tejp med mera
– Träningsredskap
– Kläder, hygienartiklar

Saker man måste vänja sig vid:
– Trånga utrymmen
– Att aldrig vara ifred (på rymdskeppet på vägen dit har man begränsat utrymme, men jag tror inte att jag skulle kunna göra staden särskilt stor heller så man kommer nog alltid att ha sällskap)
– Gravitationsskillnaden
– Att inte kunna gå ut
– Enformig mat (det lär nog inte finnas hundra olika restauranger i staden direkt)

Saker man måste avvänja sig vid:
– Koffein (antar att astronauter har någon typ av kaffe, men ska man bo på månen lär det bli dyrt i längden)

– Tobak
– Att SMSa i tid och otid (det är nog inte så bra mottagning i rymden)

I längden kommer jag att satsa på att få till någon typ av miljö där gravitationen i själva staden är ungefär densamma som på jorden, och där även luftkvaliteten är likvärdig med den på jorden så att man slipper ha rymddräkten på sig hela tiden. Någon typ av biosfär vore en bra idé så att man hela tiden får till en syreproduktion genom passiva växter som arbetar, så att livsuppehällessystemet inte behöver arbeta lika hårt.

Rymdregler

En sak som man antagligen bör göra innan avfärd är att informera alla som ska med på resan om vad det är som gäller rent regelmässigt. När jag skrev upp vad som skulle behövas i min stad glömde jag nästan bort att man faktiskt behöver lagar/regler, för att det kändes så självklart att man har det. Men det är inte egentligen självklart, och man kan inte säga till folk att de gör fel om man aldrig talat om vad som är rätt och fel. Det är svårt att föreställa sig en situation där folk är oeniga om vilka regler som gäller, men man går nog varandra en del på nerverna också efter några veckor inlåsta med varandras strumpor (och efter det konstaterandet är jag lite osäker på varför jag vill ut i rymden egentligen).
Inspiration från filmvärlden
Man brukar ju säga att man inte lär sig något vettigt genom att kolla på film, men det känns som om man lär sig en hel del om just rymdresor genom att kolla på science fiction. Och för oss som vill ut och resa i rymden är det ett riktigt stort bibliotek av information som finns att hämta eftersom det finns så många filmer att välja mellan. En del av sakerna som är med i filmerna är antagligen ren nonsens, men jag har kollat på en del filmer på senaste tiden och noterat några viktiga läxor man kan lära sig av dem (för det är ju onödigt att göra alla misstag på egen hand när man kan se Hollywood-skådisar klanta sig istället). Så här har jag sammanställt en del rymdfilmer och saker man bör ta till sig från dem, utan att spoila alltför mycket av handlingen i dem:

Lost in Space

Oavsett vad det är för problem man har på jorden så kommer man aldrig riktigt ifrån dem, hur långt ifrån jorden man än är. Det spelar ingen roll om det är politiska problem eller gamla hederliga relationsproblem, de kommer alltid ikapp dig så småningom så det är lika bra att du tar itu med dem innan du låser in dig själv i ett rymdskepp i flera veckor/månader/år.

Prometheus

Oavsett hur smart en huvudkaraktär i en film är verkar de alltid ha problem med att springa undan ifrån en stenbumling, vilket var extra anmärkningsvärt i Prometheus eftersom hon lyckades lappa ihop sig själv. Lärdomen man kan ta med sig från den filmen är dels att inte springa framför stenar, men framförallt att man bör förbereda sig på att det finns begränsat med både fysiska och mänskliga resurser i rymden: Blir man skadad finns det alltså risk för att man måste lappa ihop sitt egen sår, och det är inte säkert alla gånger att man har rätt verktyg att göra det med så man för anpassa sig efter situationen.

The Martian

Om någonting kan gå fel så gör det det, så se till att ha en reservplan. Och en reservplan för reservplanen, för säkerhets skull. Om man ska vara avskuren från jordens resurser är det bättre att man har tagit med sig för mycket saker än för få, och förvara heller inte allting på samma ställe.